Welkom bij Health for Future - België!

Wij promoten een gezonde toekomst, gebaseerd op wetenschap. 

Een welvarend en gezond menselijk bestaan hangt af van de integriteit van de ecosystemen, waarvan wij deel uitmaken. 
Een veerkrachtige gezondheidszorg, voor huidige en toekomstige generaties, moet rekening houden met planetaire grenzen
We pakken de existentiële uitdagingen van klimaatverandering en de afbraak van ecosystemen aan, met planetaire gezondheid als uitgangspunt. 

Onze gezondheid heeft nood aan klimaatbescherming! 

We zijn afhankelijk van de ecosystemen waar we deel van uitmaken en die ons bestaan in stand houden. Ze zijn essentieel voor onze fysieke, emotionele en sociale welbevinden. 

De dreigingen die uitgaan van de ecologische en klimaatcrisis zijn gedocumenteerd met overweldigend wetenschappelijk bewijs. We overschrijden de veilige grenzen voor het menselijk bestaan. Het instorten van ecosystemen en het veranderende klimaat vormen de grootste bedreiging voor de menselijke gezondheid in de 21ste eeuw
Een toename van voedseltekorten, luchtvervuiling, de verspreiding van infectieziekten, hitte en extreme weersomstandigheden, vormen een directe bedreiging voor de gezondheid. De COVID-19-pandemie is een treffend voorbeeld van onze onderlinge afhankelijkheid met de natuur. 
Minstens even belangrijk zijn de indirecte gevolgen van een zieke planeet: een toename van armoede, ongelijkheid, gewapende conflicten, klimaatmigratie, psychisch lijden... 
De meest kwetsbaren dreigen het zwaarst getroffen te worden. 
 
Acties die de gezondheid van de planeet beschermen, hebben ook vele voordelen voor onze eigen gezondheid en welzijn. Een kleinere voetafdruk en een beter leven gaan hand in hand! 
  
Voor meer informatie en voorbeelden, zie onze wetenschappelijke referenties en de (Duitse) Health for Future website

Hoe betrokken raken? 

  • Start lokale groepen en bouw regionale, nationale en internationale netwerken uit, om krachten en middelen te bundelen voor de noodzakelijke transitie 
  • Maak de Belgische gezondheidssector bewust van de voordelen van klimaatmitigatie en duurzame transitie: pleit voor dringende en concrete acties voor een koolstofneutrale en efficiënte gezondheidszorg (beleidsmakers, gezondheidsinstellingen zoals ziekenhuizen...) 
  • Integreer concrete acties voor planetaire gezondheid in de dagelijkse medische praktijk en patiënteneducatie 
  • Promoot onderwijs rond planetaire gezondheid in België  

Klik hier om contact met ons op te nemen of schrijf u in voor onze nieuwsbrief


Facebook   Twitter   Instagram